Onverdoofd Slachten

De Europese regelgeving stelt al sinds 2009 dat onverdoofde slachtingen enkel mogen plaats vinden in erkende slachthuizen en dus niet in tijdelijke slachtplaatsen. Vanaf dit jaar zal het in Vlaanderen verboden zijn om onverdoofd te slachten in tijdelijke slachtplaatsen. In tegenstelling tot in Vlaanderen zal deze praktijk in Brussel wel nog toegelaten worden. “Brussel is er niet klaar voor”, verdedigt Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, haar keuze om deze praktijk niet te verbieden in Brussel. Nochtans staan volgens een enquête 83% van de Brusselaars achter een verbod op onverdoofd slachten.

Met het verbod op onverdoofd slachten in tijdelijke slachtplaatsen, vermijdt men vermijdbaar dierenleed. Bovendien oordeelde ook de Raad van Staat inmiddels dat tijdelijke slachtplaatsen onwettig zijn. Het gevaar is dat tal van gerechtelijke procedures chaos tot gevolg zullen hebben. Iedereen die de tijdelijke slachtplaatsen in Brussel aanvecht bij de rechtbank zal op zijn sokken gelijk krijgen.

Om chaos te vermijden is het noodzakelijk dat ook Brussel onverdoofd slachten verbiedt op tijdelijke slachtplaatsen. Ik zal hierop blijven hameren en zal blijven wijzen op alternatieven voor onverdoofd slachten, zoals het gebruik van elektronarcose of een gift.

Lees het laatste nieuws over dit onderwerp:

  1. 13 oktober 2015: Offerfeest 2016: Staatssecretaris Debaets nog altijd “in overleg”
  2. 14 september 2015: Opiniestuk onverdoofd slachten in Brussel Deze Week: "Net de wetteloosheid leidt tot chaos"
  3. 7 juli 2015: Tijdelijke slachtvloeren zijn onwettig. Raad van State geeft Weyts gelijk
  4. 30 juni 2015: Onverdoofd slachten in Brussel: jaar langer dierenleed door politieke besluiteloosheid

Nieuws over dit onderwerp

Onverdoofd slachten blijft in Brussel een groot taboe

“Terwijl Vlaanderen en Wallonië het onverdoofd slachten verbieden, mag in Brussel zelfs het parlementair debat niet gevoerd worden”, aldus Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene over de …

Film: PS tegen verbod onverdoofd slachten

De PS maakte deze morgen duidelijk dat er met hen geen verbod op onverdoofd slachten in Brussel komt.   …

Debaets verbiedt verdoofd thuis slachten in Brussel

“Met het ‘totaalverbod op thuisslachten’ geeft Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) verkeerdelijk de indruk dat de geesten in de Brusselse regering rijpen ten aanzien van een …