Verhoging stralingsnormen: Brussel blijft de traagste leerling van de klas

Door Liesbet Dhaene op 23 oktober 2018, over deze onderwerpen: Gezondheid

De Brusselse stralingsnorm gaat van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis en 9 volt per meter binnenshuis. “Dit is een eerste stap vooruit, maar de nieuwe stralingsnorm laat de uitrol van 5G maar nipt toe en is nog altijd veel lager dan deze in Vlaanderen en Wallonië ”, aldus Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA), “Gelet op de snelle ontwikkelingen van het mobiel internet, getuigt deze beslissing van de Brusselse regering van een kortetermijnvisie. Brussel zou als hoofdstad van Europa het voortouw moeten nemen, maar blijft de traagste leerling van de klas.”

Onder impuls van Ecolo-minister Huytebroeck (Ecolo) kreeg Brussel in 2007 één van de strengste stralingsnormen ter wereld. In 2014 werd de stralingsnorm noodgedwongen opgetrokken tot 6V/m, omdat de bestaande lage stralingsnorm de uitrol van het 4G netwerk in Brussel verhinderde. Brussel was één van de laatste steden met 4G in Europa. Toch bleef de Brusselse norm één van de strengste normen ter wereld. Dit maakte de uitrol van 5G in Brussel – hoofdstad van Europa – onmogelijk.

De recente beslissing van de Brusselse regering om de stralingsnorm op te trekken naar 14,5 volt per meter, is weliswaar een eerste stap, maar laat maar nipt de uitrol van 5G toe. Zij blijft mijlenver onder de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het Europese gemiddelde ligt op 36V/m. De norm blijft ook veel lager dan in Vlaanderen (cumulatieve norm van 20, 6 volt per meter) en Wallonië (geen bovengrens).  “Een performant mobiel internet is nochtans de drijvende kracht in de uitbouw van een smart city , aangezien het datagebruik zal blijven stijgen door talrijke toepassingen op de smartphone en nog veel meer”, aldus Dhaene, “Regio’s en steden die als eerste 5G hebben, hebben volgens de technologiesector een ‘enorm economisch voordeel’.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is