Vaccinatiebeleid Franse Gemeenschap faalt in Brussel

Door Liesbet Dhaene op 5 juli 2017, over deze onderwerpen: Gezondheid

De mazelen zijn terug in Brussel. Daar waar er in 2015 maar drie gekende gevallen van mazelen in Brussel waren, waren dat er 33 in 2016. In juni 2017 waren er al 17 gevallen gekend, wat doet vermoeden dat de cijfers van 2017 gelijkaardig zullen zijn aan die van 2016. De oorsprong van de epidemie lijkt in Roemenië te liggen. “Het vaccinatiebeleid van de Franse Gemeenschap faalt in Brussel, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van de Brusselaars”, aldus Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA), “Minister Vanhengel belooft werk te maken van een centraal Brussels registratiesysteem voor vaccinaties. N-VA zal dit blijven opvolgen.”

Het bovenstaande bleek uit de Brusselse commissie voor gezondheid van deze morgen. Het vaccin tegen de mazelen, bof en rodehond wordt in twee dosissen toegediend, één kort na de geboorte en één als de kinderen 10, 11 of 12 jaar zijn. Het toedienen van de eerste dosis lijkt geen probleem te zijn. Maar uit cijfers van de Franse gemeenschap blijkt de dekkingsgraad voor de tweede dosis in Brussel en Wallonië maar 75% te zijn.  Ter vergelijking: Vlaanderen behaalde volgens een recente studie van de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen in 2016 een dekkingsgraad van 93.4%. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt 95%.

Nochtans is het toedienen van deze tweede dosis belangrijk om te kunnen spreken van groepsimmuniteit, waarbij zo goed als iedereen gevaccineerd is en dat mogelijk een kleine groep niet-gevaccineerde meegeniet van de immuniteit van de grote groep. “Het is duidelijk dat de Franse Gemeenschap faalt op vlak van registratie en opvolging van de tweede dosis van het vaccin mazelen, bof en rodehond. Zo bestaat er in de Franse Gemeenschap, in tegenstelling tot in Vlaanderen, geen centraal registratiesysteem met informatie over alle toegediende vaccins”, aldus Dhaene, “Maar met dit beleid neemt men wel grote risico’s met de gezondheid van de Brusselaars.”

“Minister Vanhengel meldt dat hij binnen de nieuwe instelling openbaar nut Iriscare werk zal maken van een Brussels registratiesysteem van vaccins. N-VA zal dit blijven opvolgen”, belooft Dhaene.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is