Onverdoofd slachten in Brussel: jaar langer dierenleed door politieke besluiteloosheid

Door Liesbet Dhaene op 30 juni 2015, over deze onderwerpen: Onverdoofd Slachten, Dierenwelzijn

Volgens Bianca Debaets (CD&V) is Brussel er dit jaar – in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië-  niet klaar voor om onverdoofd slachten in tijdelijke slachthuizen te verbieden. “Maar waarom zou Brussel er volgend jaar wél klaar voor zijn?”, vraagt Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene zich af, “Er had dit jaar veel dierenleed kunnen vermeden worden, maar de politieke moed die hiervoor nodig was, was niet aanwezig. Wél werd er energie en budget gestoken in maatregelen die een slag in het water zijn.”

Uit een enquête blijkt dat 83% van de ondervraagde Brusselaars vindt dat het onverdoofd ritueel slachten verboden moet worden. Toch blijft deze praktijk, zelfs op tijdelijke slachtvloeren, in Brussel onverminderd doorgaan. In Vlaanderen en Wallonië zullen er daarentegen dit jaar geen dieren onverdoofd geslacht worden op tijdelijke slachtvloeren. Europa verbiedt het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren al sinds 2009.

Een verbod kwam er dit jaar niet in Brussel, wel werden enkele maatregelen als “oplossingen” naar voren geschoven. Zo ging men bekijken of de tijdelijke slachtvloeren niet konden ingericht worden, zodat ze in overeenstemming zijn met de Europese normen voor dierenwelzijn. Dit blijkt nu zowel wettelijk als financieel niet haalbaar.  Daarnaast zou er een verplichte opleiding voor offeraars ingericht worden. Nu blijkt dat dit wettelijk niet mogelijk is. Het verplicht karakter van de opleiding is met andere woorden volledig afhankelijk van de goodwill van de Moslimexecutieve. Dit naast de vraag of het volgen van deze – louter theoretische - opleiding effectief veel zal bijdragen tot het verminderen van dierenleed. “Al deze maatregelen blijken nu een slag in het water te zijn”, besluit Dhaene teleurgesteld.

Staatssecretaris Bianca Debaets vond dat Brussel dit jaar nog niet klaar was om onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in Brussel te verbieden. “Maar waarom zou Brussel volgend jaar dan wél klaar zijn?” vraagt Dhaene zich af. “Deze beslissing had evengoed dit jaar al kunnen genomen worden. Op die manier had men veel vermijdbaar dierenleed  kunnen voorkomen. Een hoge tol voor politieke besluiteloosheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is