N-VA één front voor Nederlandstalige eerstelijnszorg in Brussel

Door Liesbet Dhaene op 15 juli 2015, over deze onderwerpen: Gezondheid, Terranova, Tweetaligheid, Gezondheidsbeleid

Het Nederlands is niet gegarandeerd in het kader van de nieuwe “tweetalige” Brusselse wachtdienst en haar “tweetalige” wachtpost Athéna. Dat geven zowel Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) en Federaal minister Maggie De Block (Open VLD) gisteren toe op vragen van N-VA parlementsleden Willy Segers en Yoleen Van Camp. “Hopelijk worden beide Open VLD excellenties door het spervuur van N-VA-vragen nu ook tot actie aangespoord ten voordele van de Nederlandstalige Brusselaars”, zegt Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene.

Het voortbestaan van Terranova, de enige Nederlandstalige wachtpost in Brussel, wordt in gevaar gebracht door de reorganisatie van de wachtdiensten. Uit de antwoorden van ministers Gatz en De Block blijkt dat ze deze visie van N-VA delen, maar laten ze in het midden wie nu bevoegd of verantwoordelijk is.

Minister Gatz verwijst naar zijn federale collega De Block. Zij zou over de beoogde instrumenten  beschikken om tweetaligheid af te dwingen”, aldus Vlaams N-VA parlementslid Willy Segers, “Hij beaamt wel de N-VA visie dat Terranova operationeel moet blijven met de bijbehorende financiering tot op het moment dat de nieuwe tweetalige wachtpost een echt feit is!

Minister De Block werd intussen door N-VA parlementslid Yoleen Van Camp op de rooster gelegd “De Block heeft in een formele brief ten aanzien van de huisartsenkringen bevestigd dat het voorstel tot fusie te weinig garanties biedt op een kwaliteitsvolle verzorging voor de Nederlandstalige patiënten in Brussel”, aldus Van Camp. “Tegelijkertijd echter, wentelt ze elke verantwoordelijkheid van zich af.”

Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene besluit tevreden: “N-VA Brussel zit in de oppositie, maar ik kan rekenen op mijn Vlaamse en federale collega’s om één front te vormen voor eerstelijnszorg voor de Nederlandstaligen in Brussel. N-VA laat Brussel niet los, dat is zeker! “

Hopelijk werpt deze gezamenlijke aanpak vruchten af, en nemen Gatz en De Block eindelijk hun verantwoordelijkheid op ten aanzien van de Nederlandstalige Brusselaars.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is