Meerderheid weigert ecologisch doel te geven aan de niet-ecologische Brusselse groenestroomcertificaten

Door Liesbet Dhaene op 13 december 2016, over deze onderwerpen: Groenestroomcertificaten, Luchtvervuiling

De voorstellen van MR, Groen en Ecolo om de opbrengst van de groene stroomcertificaten verbonden aan de Brusselse afvalverwerkingsoven een ecologisch doel te geven, werden vanmorgen door de meerderheid weggestemd. Eigenlijk zijn deze voorstellen maar een doekje voor het bloeden, want toekenning van de certificaten aan de verbrandingsoven weegt als een kanker op het hele Brussels groene energiebeleid. “Maar zelfs dit blijkt teveel gevraagd voor deze meerderheid”, aldus N-VA Brussels parlementslid Liesbet Dhaene, “Deze constructie is een pure belastingverhoging met een vals likje groene verf.”

De Brusselse regering kende groene stroomcertificaten toe aan de stoomturbines verbonden aan de Brusselse afvalverbrandingsoven. Aangezien de opbrengsten van deze certificaten doorgesluisd worden, gaat het hier om een niet-ecologische belastingverhoging. Bovendien stelden zowel de Raad van State als BRUGEL, de Brusselse onafhankelijke energieregulator, dat deze beslissing niet verenigbaar is met de Europese regelgeving.

 

Daarnaast blijven nog altijd vele vragen onbeantwoord. Is er sprake van staatssteun? Wat is de impact op de concurrentie tussen de Brusselse groene stroomproducenten. “Recentelijk maakte het Rekenhof in zijn verslag ook een opmerking over de geschatte opbrengst van de certificaten in de Brusselse begroting. Volgens informatie waarover het Rekenhof beschikte, zou de geschatte opbrengst niet 9,4 miljoen Euro, maar 3,4 miljoen Euro zijn.” aldus Dhaene, “Toch werd ook het verzoek van de oppositie om hoorzittingen te houden in dit dossier, door de meerderheid weggestemd.”

 

“Het is duidelijk dat de meerderheid dit potje gedekt wil houden”, besluit Dhaene, “Maar dit zal mij niet tegenhouden om te blijven graven in dit dossier.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is