Maingain blijft oorlog stoken in Vlaamse Rand

Door Liesbet Dhaene op 16 oktober 2015, over deze onderwerpen: Tweetaligheid

“Het pamflet waarbij de vzw ‘’Citoyens de Zaventem’  de Franstalige inwoners van Zaventem oproept om zich zoveel mogelijk als Franstalige te manifesteren, blijkt onrechtstreeks gesubsidieerd te zijn geweest door de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe”, aldus geschrokken N-VA parlementsleden Liesbet Dhaene en Lieve Maes. “Het is schrijnend dat het gebrek aan respect voor Nederlandstaligen zich na Sint-Lambrechts-Woluwe nu ook ongestraft uitbreidt naar de Vlaamse rand.”

Vandaag ondervroeg Brussels parlementslid Liesbet Dhaene minister Laanan (PS), die inviel voor minister President Vervoort (PS), in het Brussels Parlement over de betrokkenheid van burgemeester Maingain (FDF) bij de verspreiding van een Franstalig pamflet in Zaventem door de vzw ‘Citoyens de Zaventem’.

De vzw “Citoyens de Zaventem”, is gevestigd in Sint-Lambrechts-Woluwe. Naast de niet mis te verstane verwijzing ‘Woluwe-Saint-Lambert solidaire’ op het pamflet, ontving de vzw in 2013 steun van een andere vzw ‘Wolu-International’, die op zijn beurt gefinancierd wordt door… de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Burgemeester Maingain is voorzitter van ‘Wolu-International’. De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe financiert dus, weliswaar onrechtstreeks, ‘Citoyens de Zaventem’. “Een regelrecht gebrek aan respect”, reageren Liesbet Dhaene en Lieve Maes. “Dit zal alleszins niet leiden tot een betere verstandhouding tussen Brussel en de Rand.”

“Zaventem is een gemeente zonder faciliteiten”, vervolgt Vlaams parlementslid Lieve Maes. “Maingain heeft al geen respect voor Nederlandstaligen in Sint-Lambrechts-Woluwe en breidt zijn ‘oorlogje’ nu ook uit naar de Vlaamse rand, door Franstaligen die in Zaventem gaan wonen op te roepen zich toch zeker niet te integreren.”

Dhaene besluit: “Vervoort heeft het blijkbaar nog niet nodig gevonden om hierover contact op te nemen met Maingain en weet ook niet hoe op te treden. Nochtans is hij wel bevoegd om het administratief toezicht over de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe uit te oefenen. Toch laat hij zomaar begaan. Het is bovendien niet de eerste keer dat minister Vervoort weinig animo toont om Maingain op het matje te roepen voor zijn oorlogje tegen de Nederlandstaligen. Zo geeft Sint-Lambrechts-Woluwe al sinds januari 2014 ongestraft twee eentalige gemeentebladen uit die strijdig zijn met de taalwetgeving. Dit toont dat Minister-President Vervoort blijkbaar toch niet de Minister-President is van ALLE Brusselaars zoals hij zelf beweert.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is