Compromisloze houding Brusselse regering in dossier Vivaqua niet in belang van Brussel

Door Liesbet Dhaene op 22 december 2016, over deze onderwerpen: Efficiënte Overheid/Deugdelijk Bestuur, Energiebeleid

De fusie tussen de watermaatschappijen Vivaqua en Hydrobru is een stap naar een efficiënt waterbeleid in Brussel, maar gaat frontaal in tegen de belangen van elf Vlaamse gemeenten.  Deze hebben dan ook verschillende rechtszaken aanhangig gemaakt, waardoor de fusie nietig zou kunnen worden verklaard. Een N-VA amendement dat voorzag in een compromis werd niet gesteund door de meerderheidspartijen. “Het heeft nochtans geen zin om deze fusie goed te keuren zonder eerst een oplossing voor dit conflict te vinden. Bovendien zal er normaliter omwille van deze impasse een belangenconflict ingediend worden in Vlaanderen, dat de fusie opschort”, aldus Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene, “De compromisloze houding van de Brusselse regering is in niemands voordeel, zeker ook niet in dat van Brussel.”

 

Deze middag werd in commissie een voorstel van ordonnantie gestemd waarbij de weg wordt vrijgemaakt voor de fusie tussen de watermaatschappijen Vivaqua en Hydrobru.  Deze fusie is een logische stap in het kader van een gecentraliseerd waterbeheer in Brussel. De fusie door het financieel gezonde Vivaqua is bovendien een goede zaak voor het noodlijdende Hydrobru, bestaande uit de 19 Brusselse gemeenten.

 

Door met Hydrobru te fusioneren, neemt het financieel gezonde Vivaqua echter de enorme schuldenlast van Hydrobru over (ongeveer 500 miljoen Euro). Een schuldenlast die zonder twijfel nog zal verhogen, gelet op de lamentabele staat van het Brussels rioleringsnetwerk, dat jarenlang werd verwaarloosd. Dit gaat frontaal in tegen de belangen van de Vlaamse gemeenten die minderheidsaandeelhouder zijn. Bovendien krijgen zij geen enkele inspraak binnen Vivaqua, die onder toezicht van het Brussels Gewest staat en onder leiding van Yvan Mayeur (PS). De Vlaamse gemeenten willen dan ook uit Vivaqua treden, maar worden tegengehouden door Vivaqua. Met als resultaat verschillende rechtszaken die de nietigheid van de fusie tot gevolg zouden kunnen hebben.

 

“Een N-VA amendement dat voorzag in een compromis, werd niet gesteund door de Brusselse meerderheidspartijen. Dit heeft tot gevolg dat er normaliter in Vlaanderen een belangenconflict zal ingeroepen worden, dat de fusie zal opschorten,” aldus Dhaene. “De compromisloze houding van de Brusselse meerderheid is in niemands voordeel, zeker ook niet in dat van Brussel,” besluit Liesbet Dhaene.

UPDATE: Tussenkomst Liesbet Dhaene in Plenaire zitting 23 december

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is