Brusselse meerderheid boycot onderzoek groenestroomcertificaten

Door Liesbet Dhaene op 6 december 2016, over deze onderwerpen: Groenestroomcertificaten, Luchtvervuiling

Deze morgen heeft de Brusselse meerderheid het voorstel om hoorzittingen te houden in het dossier van de groene stroomcertificaten in commissie weggestemd. “Er blijven veel vragen onbeantwoord door Minister van Energie Céline Fremault (CDH)”, aldus Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene, “Is er sprake van staatssteun? Wat is de impact op de Brusselse groene energiemarkt? Wat wel al duidelijk is, is dat deze regeringsbeslissing in strijd is met de Europese groene energiedoelstellingen. Geen wonder dus dat de meerderheid een grondig onderzoek door het parlement tegenhoudt.”

De Brusselse regering kende groene stroomcertificaten toe aan de stoomturbines van Electrabel die verbonden zijn aan de afvalverwerkingsoven van Neder-Over-Heembeek. “Aangezien de opbrengsten van deze certificaten naar het gewest doorgesluisd worden, is deze hele constructie eigenlijk een niet-ecologische, verkapte belasting”, aldus Dhaene.

Zowel de Raad van State als de Brusselse onafhankelijke energieregulator BRUGEL zijn van mening dat deze regeringsbeslissing in strijd is met de Europese milieu- en energiedoelstellingen. Ook de impact op de Brusselse groene energiemarkt is niet te onderschatten. Zo zal het Brussels quotum voor groene energie voor een groot deel blijven bestaan uit groene stroomcertificaten die afkomstig zijn van een stokoude installatie die eigenlijk geen recht zou mogen hebben op certificaten. Tenslotte is de rol van Electrabel, nu al een heel dominante speler op de markt, onduidelijk.

“Dat de meerderheid het grondig onderzoek begraaft, betekent niet dat ik dit dossier begraaf”, aldus Dhaene, “Het verminderen van de CO2-uitstoot in Brussel is té belangrijk voor de Brusselaar. N-VA blijft streven naar een ecologisch, transparant en niet-concurrentievervalsend Brussels beleidskader inzake groene energie. Want dit is wat de Brusselaar vraagt en verdient!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is