Brusselse luchtkwaliteit: Minister Fremault legt de lat laag

Door Liesbet Dhaene op 23 januari 2018, over deze onderwerpen: Luchtvervuiling

In de Commissie Leefmilieu werd deze morgen gedebatteerd over de rechtszaak over de Brusselse luchtvervuiling, ingesteld door bezorgde burgers. “Minister Fremault verschuilt zich achter juridische argumenten om niet in te gaan op het verzoek van deze burgers om overal in het gewest een luchtkwaliteit te hebben die de Europese grenswaarden van concentratie van stikstofdioxide niet overschrijdt”, aldus Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene, “Maar politiek is geen rechtbank, wel beleid voeren in het belang van de burgers. En het is in het belang van de burgers dat men ernaar streeft om overal een goede luchtkwaliteit te hebben, ook in de meest vervuilde buurten, zoals de Wet- en Belliardstraat.”

Uit meetresultaten blijkt dat het jaargemiddelde van de concentratie van stikstofdioxide op bepaalde plaatsen in Brussel, zoals de Wet- en de Belliardstraat, de voorbije jaren is overschreden. Het gemiddelde van de resultaten van alle meetpunten in Brussel blijft de voorbije jaren echter onder deze grenswaarde.

“Het is logisch dat je een ander resultaat hebt als je de waarden van de Wet- en Belliardstraat apart neemt, dan wel het gemiddelde neemt van deze waarden met deze van de Brusselse “groene” gemeenten, zoals de gemeenten rond het Zoniënwoud”, aldus Dhaene, “Kiezen voor een “gemiddelde” waarde voor het gewest is de lat lager leggen. Het is belangrijk dat de Brusselse regering ernaar streeft om overal een goede luchtkwaliteit te hebben. Luchtverontreiniging heeft immers een heel nefaste invloed op onze gezondheid. Dat minister Fremault blijft strijden voor een “gemiddeld” resultaat over heel Brussel, is ten koste van de burgers die wonen in de meest vervuilde buurten, zoals de Wet- en Belliardstraat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is