Brussel verdient ambitieuzer lucht-klimaat en energieplan

Door Liesbet Dhaene op 2 oktober 2015, over deze onderwerpen: Luchtvervuiling

“Het klimaatdebat wordt in Brussel niet serieus genomen”, zegt Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene. Tijdens het klimaatdebat vandaag in het Brussels Parlement, was enkel minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) aanwezig. Een gemiste kans vindt Dhaene: “Een geïntegreerd beleid, met bijvoorbeeld mobiliteit, is nodig om resultaten te behalen. Fremault leek bovendien te vinden dat haar eigen lucht-klimaat en energieplan niet relevant is in deze discussie.”

Dhaene betreurt dat het Brussels lucht-klimaat en energieplan niets meer is dan gebakken lucht. “De Brusselaars merken ook dat de Brusselse regering de luchtkwaliteit van dit gewest niet serieus neemt. Kijk maar naar de kracht van de Burgervereniging ‘Schone-lucht’ die al meer dan 3300 handtekeningen heeft verzameld met haar petitie voor schone lucht”, stelt Dhaene. “Luchtvervuiling wordt door deze regering als een fait-divers beschouwd, maar het zou een prioriteit moeten zijn.”

Volgens Dhaene hinkt Brussel systematisch achterop met haar milieubeleid. Waar men bijvoorbeeld in Vlaanderen duidelijk stappen zet naar het toepassen van een slimme kilometerheffing voor personenwagens, staat Brussel nog nergens. Een ander voorbeeld is de vergroening van de autofiscaliteit. Vlaanderen en Wallonië zijn al jaren bezig, maar in Brussel moet het debat zelfs nog beginnen.

In het kader van een openbaar onderzoek naar het lucht-klimaat en energieplan van Fremault, legden vele Brusselaars bezwaren op tafel. Dhaene sluit zich hierbij aan en vraagt de minister om een ambitieuzer plan. “Ik hoop dat minister Fremault luistert naar mijn vraag en die van de Brusselaars om haar lucht-klimaat en energieplan te herzien. Een echt lucht-klimaat en energieplan stelt immers echte prioriteiten, legt concrete acties vast en voorziet een deadline. Brussel verdient dat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is