Brussel faalt in strijd tegen jonge boeven

Door Liesbet Dhaene, Goedele Uyttersprot op 6 maart 2018, over deze onderwerpen: Jeugd, Justitie, Wonen en werken in Brussel
Criminele jongere

Brussel heeft dringend nood aan een performant jeugdrecht. Het aantal misdrijven door minderjarigen blijft onrustwekkend hoog, de voorbije drie jaar tot 21 per dag. Brussels parlementslid Liesbet Dhaene en Kamerlid Goedele Uyttersprot trekken aan de alarmbel. “Brussel is al sinds 2014 bevoegd voor zijn eigen jeugdsanctierecht, maar blijft talmen met de hervorming”, zeggen ze.

Grote kans op recidive

Ook de recidivecijfers blijven hoog. Bijna vier op de tien jeugdige criminelen is betrokken bij minstens twee misdrijven. “Wie op jonge leeftijd in contact komt met het gerecht, heeft later een grotere kans op recidive. Maar eenmaal meerderjarig valt de bescherming weg”, legt Kamerlid Uyttersprot uit.

Heropvoeding

Het beleid van de Brusselse regering faalt. Brussels parlementslid Dhaene pleit voor de heropvoeding van de jonge boeven. “Jongeren moeten beseffen dat zij verantwoordelijk zijn voor hun daden en de gevolgen ervan dragen. Uiteraard blijf ook begeleiding aan de orde. Dat leidt tot meer rechtvaardigheid en minder recidive”, besluit ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is