Nederlandstalige huisartsen laten Nederlandstalige patiënten in Brussel niet in de steek

Door Liesbet Dhaene op 3 december 2014, over deze onderwerpen: Gezondheidsbeleid, Tweetaligheid

Nederlandstalige huisartsen laten Nederlandstalige patiënten in Brussel niet in de steek

De Brusselse Huisartsenkring, BHAK, besliste vrijdag over de vraag of de Nederlandstalige huisartsen, samen met hun Franstalige collega’s, één wachtdienst met één wachtnummer voor Brussel zouden opzetten. Teveel Nederlandstalige huisartsen zijn gekant tegen het project, zo bleek op de algemene vergadering van de BHAK.

Er zijn vandaag een honderdtal Nederlandstalige huisartsen in Brussel en hun aantal is in dalende lijn. Daardoor moeten Nederlandstalige huisartsen steeds meer wachturen kloppen. Een oplossing zag men in de fusie van de Nederlandstalige en de Franstalige wachtdienst.

Brussels N-VA volksvertegenwoordiger Liesbet Dhaene en federaal N-VA kamerlid Yoleen Van Camp trokken aan de alarmbel. Het voorstel van fusie garandeerde niet dat Nederlandstalige patiënten die van de wachtdienst gebruik zouden maken, in het Nederlands zouden opgevangen en behandeld worden.

Bijna de helft van de Nederlandstalige huisartsen stemde tegen de samenwerking met de Franstalige wachtdienst. Deze nipte meerderheid heeft tot gevolg dat het project niet door het RIZIV kan gesubsidieerd worden. Het project kreeg dan ook uiteindelijk geen groen licht.

Dit is goed nieuws. De uitslag van de stemming  geeft meer tijd aan de Nederlandstalige huisartsenkring om na te denken over de organisatie van een wachtdienst met sluitende taalgaranties én met betere voorwaarden voor hun personeel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is