1op 3 Brusselse jeugdcriminelen is recidivist

Door Liesbet Dhaene op 6 maart 2018, over deze onderwerpen: jeugdcriminaliteit

Artikel zoals het op 06 maart 2018 in Het Laatste Nieuws verscheen:

 

Elke dag komen 26 jongeren in Brussel in aanraking met het gerecht. Liefst zeven van hen pleegden eerder al een strafbaar feit. “Onrustwekkende cijfers die Brussel dringend moet aanpakken”, zegt Brussels Parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA).

Elk jaar komen 9.473 minderjarigen in Brussel in aanraking met justitie voor 7.745 feiten. 37% van hen is recidivist, 12% is zelfs betrokken bij meer dan vijf zaken op het jeugdparket. Dat blijkt uit het antwoord van justitieminister Geens (CD&V) op een parlementaire vraag van Kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA). “Deze cijfers moeten hoogdringend aangepakt worden. Wie op jonge leeftijd in contact komt met het gerecht, heeft ook later een grotere kans op recidive”, zegt Uyttersprot. “We moeten voorkomen dat ze na hun 18de nog altijd op het slechte pad zitten.”

Slachtoffer

Brussels Parlementslid Liesbet Dhaene wacht in de hoofdstad al jaren op een hervorming van het jeugdsanctierecht. Sinds de staatshervorming moeten de gemeenschappen dat zelf organiseren. “We moeten dringend knopen doorhakken om jeugdcriminaliteit en recidivisme aan te pakken. Zulke jongeren moeten heropgevoed worden.” Daarom pleit ze voor een hervorming van het jeugdrecht naar Vlaams model. “In Vlaanderen is er meer aandacht voor de verantwoordelijkheid van jongeren. Aan Franstalige kant zien ze jeugddelinquenten veel meer als slachtoffer van hun thuissituatie”, zegt Dhaene. “Uiteraard moet een straf in verhouding staan met de ernst van de zaak en de maturiteit van de jongere, maar ze moeten wel verantwoording afleggen. Dat kan door hen zelf te laten nadenken over een manier om het slachtoffer en de maatschappij te vergoeden. In combinatie met behandeling leidt dat tot minder recidive.” Bevoegd minister Pascal Smet (sp.a) laat weten dat hij stilaan vooruitgang boekt. “In januari was er een colloquium met de sector. Nog dit jaar moet de Brusselse ordonnantie klaar zijn”, aldus zijn woordvoerder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is